Bicykle s ŠPZkami, slovenská šikmá veža a 150 000 kníh

News default image 847f63c81372fcf4710777127c8e5c0006552248456a722037fd5f7eb02a8ad7

Že na Slovensku nie je čo vidieť? Omyl. Často iba netušíme o tom, čo všetko máme priamo pod nosom. Kým politická situácia v zahraničí naberá na nebezpečných obrátkach, Slováci ostávajú na dovolenky doma. Piešťany, Banská Bystrica i Kežmarok majú čo ponúknuť. 


Piešťany a svet sofistikovanej mestskej cyklistiky

Spojenie vody, parku a elegantného mestského prostredia ponúkajú aj známe Piešťany. Ďalšie kúpeľné mesto do zbierky. Neminú vás oblátky, slávny kolonádový most a prekrásny park s úžasnou atmosférou pokoja. Ak vás po celom dni pobehovania po meste potrápia nohy či kĺby, vyberte sa na nejakú tú procedúru do kúpeľov. Miestne sírne bahno má overené pozitívne účinky práve na pohybový aparát. V prípade, že si chcete ušetriť nohy a nechce sa vám chodiť pešo, zvoľte bicykel. Piešťany sú vyhláseným cyklistickým mestom a bicykle tu dokonca často majú vlastné značky! 

Ak ste za akčnejšiu mestskú dovolenku, spojte návštevu Piešťan s letným festivalom. V auguste sa tu vždy koná obľúbený Grape, ktorý milovníkom hudby rozprúdi krv v žilách. 

Mestská turistika sa priamo úmerne spája aj s výbornou gastronómiou a s ubytovaním na úrovni. V meste nájdete mnohé umelecké kaviarne s galériami, ktoré potešia nielen chuťové poháriky, ale i oči. Výbornou gastronómiou a štýlovým ubytovaním na úrovni sa môže pýšiť napríklad známa Zuckmann Villa, čo je novo zrekonštruovaný pôvodný meštiacky dom. Úchvatný interiér, ktorému dominujú tehličkové steny a robustný kožený nábytok skvele dopĺňa i vonkajšia terasa. Ak si chcete naozaj užiť dokonalý komfort, pýtajte si mezonetový apartmán, do ktorého sa zamilujete na prvý pohľad. 


Banská Bystrica má svoju vlastnú šikmú vežu

Mesto Banská Bystrica je v modernej histórii vnímané ako mesto odboja. Pri jeho návšteve teda nesmiete minúť Múzeum Slovenského Národného Povstania, ktoré dokumentuje práve toto obdobie. Rovnaké meno, teda SNP, nesie aj najkrajšie námestie v Banskej Bystrici. Tomu dominujú dve turistické kuriozity. Jednou je fontána, do ktorej pri stavbe naviezli hŕbu kameňov a už tam ostala dodnes. V lete vám dovolí osviežiť sa a určite nebudete jediní, ktorí si tu budú chcieť spraviť selfie. Keď už sme pri kuriozitách, vedeli ste, že Banská Bystrica má svoju vlastnú šikmú vežu? Volajú ju aj Zelená či Hodinová a nachádza sa takisto na námestí SNP. Je oproti svojej osi naklonená o 68 cm a z jej vrchnej vyhliadky je nádherný pohľad na srdce mesta. Zvlášť večer, keď sa rozsvietia na námestí svetlá symbolizujúce baníckych škriatkov permoníkov. 

Ak chcete zažiť modernú tvár Banskej Bystrice, navštívte večer tanečný klub Ministry of Fun v obchodnom centre Europa Shopping Centre, ktorý sa považuje za najväčší svojho druhu na Slovensku.

Ak chcete v Banskej aj prespať, vyberte si Hotel Národný dom. Je výnimočný svojou polohou i architektúrou. Ako jediný hotel v Banskej Bystrici sa nachádza priamo v historickom centre mesta, hneď vedľa Štátnej opery. Je dokonca národnou kultúrnou pamiatkou. Raňajky si vychutnáte v štýlovej kaviarni, kde môžete pokojne zahliadnuť opernú divu pochlipkávajúcu kávičku po úspešnom večernom predstavení v susediacej Štátnej opere.


Kežmarok ako mesto kníh a remesla

Zdá sa vám meno tohto mesta akési povedomé? Kdeže len je? Pod Tatrami, pravdaže. Kedysi slobodné kráľovské mesto je rodiskom mnohých známych umelcov. Akoby sa tu priam koncentrovali a ich duch tu prostredníctvom početných kultúrnych podujatí ostáva dodnes. 

Medzi tie najväčšie patrí napríklad aj Festival Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktorý sa v Kežmarku koná vždy počas druhého júlového týždňa. Zúčastňujú sa ho vybraní remeselníci a ich umenie sa rozhodne oplatí vidieť. Tento rok sú napríklad na pláne aj kníhviazači.

Pre milovníkov kníh bude určite zaujímavé aj kežmarské evanjelické lýceum so 150 000 zväzkami kníh. 

Ak vás zaujíma skôr architektúra, nezabudnite navštíviť miestny unikátny drevený artikulárny kostol, ktorý patrí medzi pamiatky UNESCO. Zaujímavý je aj nový evanjelický kostol, ktorý môže svojím vzhľadom pripomínať synagógu či dokonca mešitu. 

Pri potulkách mestom nevynechajte ani historický židovský cintorín. Prechádzka po ňom má naozaj zvláštnu tajomnú atmosféru. 

Hladných a smädných gurmánov prichýli hlavné námestie, kde sa nachádza hneď niekoľko kaviarničiek a reštaurácií. Oplatí sa zájsť do Butique Hotela Hviezdoslav, ktorý má povesť miestnej gurmánskej bašty. Dokonca ako jeden z mála slovenských hotelov dostal licenciu na organizovanie celosvetového dňa francúzskej kuchyne Gout de France. Hotel ponúka okrem špičkovej gastronómie aj ubytovanie na vysokej úrovni s nádychom histórie a so starostlivo vyberaným zariadením. Nesmie chýbať wellness a program pre literárnych nadšencov, špeciálny cigarový a rumový bar či výber belgických praliniek.