Historické hotely Slovenska k nám lákali maďarských turistov

News default image 847f63c81372fcf4710777127c8e5c0006552248456a722037fd5f7eb02a8ad7
O podujatie bol veľký záujem a hotelieri už dnes dúfajú, že nielen na blížiacu sa zimnú sezónu prilákajú oveľa viac maďarských turistov.

22.11.2017, BUDAPEŠŤ. Asociácia Historické hotely Slovenska prezentovala ponuku  slovenských historických hotelov maďarským novinárom a tour operátorom. Záštitu nad prezentáciou prevzal slovenský veľvyslanec v Maďarsku Rastislav Káčer. O podujatie bol veľký záujem a hotelieri už dnes dúfajú, že nielen na blížiacu sa zimnú sezónu prilákajú oveľa viac maďarských turistov.

 

Európania už necestujú do exotiky, dovolenkujú doma a v okolitých krajinách

Čísla a štatistiky, ktoré mapujú turizmus v Európe, ukazujú počas posledných 3 rokov výrazný trend. Je ním obava Európanov cestovať do tradičných exotických destinácií ako Turecko či Egypt. Miesto toho radšej väčšina z nich ostáva v domácej krajine, alebo sa mnohí vyberú na dovolenku tesne za hranice. Deje sa tak najmä kvôli globálnej geopolitickej situácii a hrozbách terorizmu v mnohých prímorských letoviskách. Bezpečnejšie sú krajiny vo vnútrozemí a s doteraz neobjaveným turistickým ruchom. Rapídne vyšší prílev turistov tak zaznamenali aj krajiny Strednej Európy, Slovensko nevynímajúc.

Slovenskí hotelieri hlásia zvýšený záujem aj u turistov zo susedného Maďarska, preto sa rozhodli prezentovať zaujímavé turistické možnosti na stretnutí s novinármi a tour operátormi v Budapešti.

Prezentácia sa uskutočnila dňa 22.11.2017 v exkluzívnom St. George Residence & Hotel, ktorý sa nachádza priamo na budapeštianskom hradnom vrchu a magazín The Sunday Times ho zaradil do rebríčka TOP 100 najlepších hotelov sveta. Prezentačné podujatie slovenskej asociácii pomohla zorganizovať partnerská organizácia v Maďarsku, nesúca názov Hungarian Castle Hotels. Jej prezidentka Eszter Gulyás prezentáciu aj osobne otvorila. Slovenský veľvyslanec v Maďarsku, jeho excelencia  Rastislav Káčer, prevzal nad podujatím záštitu.  V roku 2017 sa už podobné predstavenie uskutočnilo v Prahe, predtým v roku 2016 v poľskej Varšave a v roku 2015 v Rakúsku.

Cieľom týchto prezentácií je spoločne ukázať maďarskej verejnosti nielen zaujímavé možnosti ubytovania, ale aj turistických atrakcií na Slovensku. „Prezentovať sa spoločne je pre jednotlivé historické hotely výhodnejšie, pôsobíme tak ako silný magnet s výhodami siete. Vieme zákazníkom ponúknuť napríklad poukážky na pobyt, ktoré môžu využiť v ktoromkoľvek z hotelov v rámci asociácie. Je o ne veľký záujem hlavne teraz v predvianočnom období,“ hovorí prezident Historických hotelov Slovenska Ján Svoboda.

Prezentáciu svojím vystúpením doplnila aj historicko-umelecká skupina Bojník, ktorá sa venuje organizácii dobových podujatí a šermu a jej členov môže verejnosť pravidelne vidieť v kaskadérskych úlohách v rôznych hollywoodskych filmoch.

 

Svetové ocenenia, skvelá gastronómia a turistické kuriozity

Stredoeurópski turisti sú nároční klienti a keď necestujú do exotiky, hľadajú „exotiku“ doma. Chcú výnimočný zážitok, vysokú gastronómiu a turistické perličky, ktoré im vynahradia pláž. Presne tieto typy zážitkového turizmu spojeného s luxusným ubytovaním, vedia poskytnúť členské hotely so siete Historických hotelov Slovenska.

O kvalite mnohých z nich hovoria aj svetové ocenenia, ktorých sú držiteľmi. Boutique Hotel Hviezdoslav, Hotel Elizabeth, Château Gbeľany či Château Belá sú nositeľmi prestížnych ocenení Historic Hotels of Europe, World Luxury Hotel Awards, či domáceho Stavba roka (Château Gbeľany).

Medzi turistické magnety, na ktoré dokážu maďarských klientov nalákať jednotlivé lokality, patria určite zaujímavosti ako funkčná historická indoorová strelnica v podzemí (Kaštieľ Mojmírovce), súkromný strešný bar s výhľadom na Nízke Tatry (Hotel Galicia Nueva), posteľ, v ktorej spala Sofia Loren (Hotel Most Slávy) alebo výhľad na 2000-ročný rímsky nápis (Hotel Elizabeth). Milovníci vianočných trhov môžu zavítať do Piešťan (Zuckmann Villa) a tých, ktorí zbožňujú kvalitné jedlo, zasa privíta šéfkuchár Roman Pekný, aktuálny držiteľ ocenenia Historic Hotel Gourmet Award 2017 (Villa Nečas). Oplatí sa navštíviť aj Banskú Bystricu, ktorá má svoju vlastnú šikmú vežu a kaviareň vedľa opery, kde bežne stretnete na kávičke známe operné divy (Hotel Národný dom), alebo Kežmarok, kde sa každoročne koná najväčší slovenský festival ľudového remesla (Boutique Hotel Hviezdoslav). Netreba zabudnúť ani na dva vysokohorské tatranské klenoty, ktoré sú obľúbenými miestami na zimnú lyžovačku (Grandhotel Praha a Grandhotel Starý Smokovec) a na netradičný luxusný chatový hotel v Jasnej (Hotel Mikulášska Chata Jasná), ležiaci priamo pri Vrbickom plese. Gurmáni so špecializáciou na sladké si prídu na svoje v zámockej cukrárni len 20 km od Bratislavy (Castel Pension & Restaurant) a milovníkov architektúry zasa určite osloví úchvatná rekonštrukcia s odhalenými pôvodnými zámockými múrmi v kaštieli na východe Slovenska, nazývanom aj slovenské Toskánsko (Kaštieľ Péchy, Lovecký dom & park).

 

Viac o Asociácii HISTORICKÉ HOTELY SLOVENSKA

Asociácia HISTORICKÉ HOTELY SLOVENSKA je unikátne združenie hotelov sídliacich v historických budovách, zámkoch a kaštieľoch Slovenska. HISTORICKÉ HOTELY SLOVENSKA predstavujú zoskupenie tých najexkluzívnejších ubytovacích zariadení v krajine. Stelesňuje históriu architektúry, tradície a kultúru slovenského národa. Cieľom hotelierov je okrem zachovania týchto hodnôt predovšetkým poskytnutie kvalitných služieb a sprostredkovanie zážitku z každého momentu stráveného v niektorom z luxusných historických ubytovaní s vysokou gastronómiou. Asociácia má 15 členov z rôznych regiónov Slovenska.