Jeseň maľuje krajinu do odtieňov medu, vína a ohňa. Dni sa spomaľujú a stôl sa zapĺňa bohatstvom sezónnych chutí – bohatých, výrazných a nezameniteľných. Tekvice, gaštany, huby, jablká či hrušky – každá ingrediencia nesie príbeh tohto obdobia a premieňa sa na kulinársky zážitok, ktorý roztancuje nejeden chuťový pohárik.
Historické Hotely Slovenska otvárajú svoje reštaurácie a vinárne v duchu jesennej hojnosti a ponúkajú degustačné menu, ktoré spája tradíciu s modernou gastronómiou. Či už si doprajete pohár aromatického vína z jesennej úrody alebo ochutnáte kreatívne jedlá inšpirované lokálnymi surovinami, čaká vás gurmánska cesta, ktorá spraví z jesene sviatok všetkých zmyslov.
Kaštieľ Kubínyi: Jeseň ako jazzová symfónia v srdci histórie
Nie je to len kaštieľ. Je to miesto, kde sa história rozpráva cez vône, tóny a svetlo. Jesenné ráno v kaštieli Kubínyi začína parou zo sauny a vôňou dreva, ktorá objíma každú izbu. Poobede sa prechádzate po kraji, ktorý vyzerá ako impresionistický obraz – farebné listy, tiché cestičky a chladný vzduch, ktorý sa mieša s vôňou kávy z kaviarne Amalia. Večer sa priestory zapĺňajú melódiami. Už 24. októbra tu prebehne špeciálna degustačná večera, kde chute splynú s hudbou. Jesennú atmosféru dotvoria koncerty. Peter Lipa vás vtiahne do sveta jazzu, Laco Deczi & Celula NY v novembri odhalia neopozeranú improvizáciu a Pavol Hammel dodá večerom legendárnu melodickú stopu. Kaštieľ Kubínyi je v období jesene ako živý obraz, ktorý môžete ochutnať aj počuť.
Villa Nečas: Degustačný román napísaný chuťou
Predstavte si večer, kde je každý chod kapitolou. Víno prechádza cez stránky a klavírny sprievod tvorí epilóg, ktorý nechcete, aby skončil. Villa Nečas vytvára jesenný príbeh prostredníctvom degustačného menu Pavla Sekerku – kuchára, ktorý sa učil vo francúzskej michelinskej škole detailu a vášne. Jeho tanier je malým literárnym dielom: chuťou rozpráva, inšpiruje a prekvapuje. A práve 16. októbra o 18:00 môžete byť súčasťou tejto kulinárskej novely. Večer, ktorý je rovnako krásny ako román, kde chcete otočiť každú ďalšiu stranu.
Château Belá: Jesenná elegancia na tanieri aj vo vínnom pohári
V Château Belá sa jeseň podáva s noblesou – na tanieri aj v pohári. Gaštanová polievka zahreje ako prvý jesenný večer, jemná paštéta prináša chuť tradície a kačacina s červenou kapustou pripomína, že niektoré recepty nikdy nestratia svoje čaro. Každý chod je spárovaný s vínom z vlastnej produkcie, takže chuťový zážitok je kompletný a vyrozprávaný do poslednej kvapky. Degustačné večere pri sviečkach dodávajú kulisu, kde sa história prelína so štýlom – pokojne, pomaly a s gráciou, ktorá je pre Château Belá typická.
Château Gbeľany: Jesenná hostina ako príbeh bez konca
V Château Gbeľany sa každý chod stáva scénou vlastnej divadelnej hry. Volovec je pocta tradícii, cviklový krém s lesným ovocím je experiment a topinamburové rizoto nežná improvizácia jesene. Šéfkuchár Richard Svrček mení menu štyrikrát ročne a vždy stavia na čerstvosti a fantázii. Od 7. októbra 2025 vás čaká nové jesenné à la carte menu, ktoré vás vezme na cestu chutí. A pre tých, ktorí túžia po veľkej hostine sú pripravené tradičné kačacie hody – domáca husokačka Mulard s kapustou, lokšami a plnkou, ktoré sú kulinárskym rituálom a oslavou jesene.
Hotel Hviezdoslav: Počiatočný akord jesene
Hviezdoslav je miesto, kde jeseň doznieva ako posledná nota krásnej skladby. Tu sa nespieva len o jedle a pohostinnosti – tu sa žije atmosférou. Vírivka ponúka útočisko po dni strávenom vonku, sauna vás zohreje ako spomienka na letné slnko a každý chod sa stáva malým obradom. Husacie a kačacie hody sú viac než hostinou – sú pozvaním do tradície, ktorá vás spojí s miestom i časom. Dezerty tvarované ako tekvičky, hrušky či jabĺčka sú nežnou poctou sezóne. V hoteli Hviezdoslav jeseň plynie v dokonalom súzvuku.
Kaštieľ Mojmírovce: Jeseň vo farbách romantiky
V kaštieli Mojmírovce sa jeseň mení na sviatok pre všetky zmysly – historická atmosféra sa tu spája s bohatstvom sezónnych chutí. Kuchyňa kaštieľa ponúka jesenné špeciality z tekvice, diviny, lesných plodov, či ovocia, ktoré šikovní kuchári premieňajú na jedlá plné vône a farieb. Rozľahlý park, zahalený do odtieňov zlata a červene, láka na prechádzky, kde šum lístia vytvára kulisu pre chvíle pokoja. Hostia si môžu dopriať komentovanú prehliadku kaštieľa, objaviť jeho históriu či zvečniť jesennú romantiku na fotografiách v malebnom prostredí. Jesenné večery sa tu nesú v znamení svetla sviečok, degustácií vín od regionálnych vinárov a tematických večerí, ktoré dotvárajú autentickú atmosféru kaštieľa.
Každý z historických hotelov a kaštieľov ponúka vlastnú verziu jesene. Niekde je to vôňa dreva a bylinkového čaju, inde elegancia degustačných večerí alebo hrejivé tóny hudby, ktoré sprevádzajú večerné hostiny. Spája ich jedno: schopnosť premeniť bežné dni na chvíle, ktoré zostanú v pamäti. Jeseň tu nie je kulisou, ale hlavným aktérom: maľuje taniere, poháre aj atmosféru. Ak hľadáte miesto, kde spomaliť, vychutnať si autentické chute sezóny a načerpať novú energiu, Historické hotely Slovenska vám otvárajú svoje dvere. Doprajte si jeseň, ktorá chutí inak: plná pohody, noblesy a zážitkov pre všetky zmysly – alebo ju s našou darčekovou poukážkou darujte niekomu, na kom vám záleží.