V Kežmarku bolo na remeselných trhoch viac ľudí ako na Pohode

Title image

V Kežmarku bolo na remeselných trhoch viac ľudí ako na Pohode


Minulému víkendu kraľoval festival Pohoda, nie však počtom účastníkov. Vedeli ste, že v Kežmarku sa v tom istom termíne konal najväčší medzinárodný festival ľudového remesla? Tento rok ho navštívilo viac ako 40 000 návštevníkov zo Slovenska aj zo zahraničia a tromfol tak aj preslávenú Pohodu. 


Európske ľudové remeslo, skrátene aj EĽRO, je najväčší medzinárodný festival na území SR. Tento rok sa konal už 26-tykrát a návštevníkov privítal počas víkendu 8. až 10. júla. Koná sa každý rok druhý júlový víkend od piatka do nedele a v priemere ho ročne navštívi 40 – 50 000 návštevníkov z celej Európy.


Čo mohli návštevníci tento rok zažiť? Bol pre nich pripravený bohatý kultúrny program, vystúpilo približne tisíc účinkujúcich a vidieť mohli aj množstvo umeleckých diel z rúk asi dvesto remeselníkov. V priestoroch jednotlivých námestí, pred kežmarským hradom a pred radnicou vystavovali hrnčiari, knihovníci a kníhviazači, drotári, tokári, maliari, rezbári, mydlári, včelári, medovnikári, keramikári či sviečkari. Ich práce si mohli návštevníci nielen pozrieť, ale aj kúpiť. 


V programe sa okrem folklórnych súborov z celej Európy predstavili aj domáce hviezdy.  V Drevenom artikulárnom kostole vystúpila speváčka Kristína spolu so Štátnym komorným orchestrom zo Žiliny, na hlavnom pódiu v meste zasa koncertovali Kandráčovci, Tublatanka, Pavol Hamel a superstaristi Emma Drobná a Štepán Urbán. Programom sprevádzal moderátor a zabávač Marcel Forgáč. Návštevníci festivalu mali okrem bohatého programu možnosť vyskúšať si aj kuriozity ako napríklad konský taxík či miestny vláčik. 


Nesmieme zabudnúť ani na gastronómiu. Na festivale sa ľuďom o chuťové poháriky starali mnohí menší majitelia stánkov s jedlom, prevládalo pečené mäso, klobásky, zemiaky a tradičné sladkosti ako trdelníky či palacinky. Príležitosti nakŕmiť návštevníkov festivalu sa však chytili aj miestne reštaurácie a kaviarne. Prím hral štvorhviezdičkový Boutique Hotel Hviezdoslav, ktorý mal na námestí otvorený špeciálny festivalový Hostinec Čiernej Pani, zároveň však hostil ľudí aj vo svojej stálej kaviarni a reštaurácii v interiéri hotela. Dobre sa najesť pod strechou sa ukázalo ako výhoda hlavne v sobotu doobeda, keď festival asi na hodinu prekvapil nepríjemný prechodný dážď. Vtedy inak silný a početný čašnícky tím naozaj nestíhal. 


Kežmarok tradične počas druhého júlového víkendu a festivalu EĽRO zaplní aj všetky svoje ubytovacie kapacity. Svoje o tom vie aj riaditeľka Boutique Hotela Hviezdoslav Sylvia Holopová: „Väčšinu izieb sme mali vybookovaných niekoľko týždňov dopredu.“ Na parkovisku za hotelom ste pritom mali možnosť vidieť nemecké, rakúske či poľské značky. „Hostia sa k nám vracajú z celej Európy každý rok, EĽRO je pre nich zaujímavé dovolenkové spestrenie,“ dodáva Holopová. 

Nielen pre zahraničných hostí, ale čoraz viac je slovenská dovolenka zaujímavá aj pre slovenských turistov. Najmä ak je spojená s atrakciou ako EĽRO a ak si ju môžete vychutnať v historických a luxusom dýchajúcich priestoroch ako v hoteli Hviezdoslav. Hotel patrí medzi Historické Hotely Slovenska a na známom portáli Booking.com má vynikajúce hodnotenie 9,4 z 10 bodov.